Голови держав ЄС затвердили нові санкції відносно Криму

10300161_10152980083807953_7141162970335838753_nУ четвер, 18 грудня, Рада Європейського Союзу обговорювала всього два питання – новий інвестиційний план для відновлення темпів зростання економіки ЄС і ситуація на Україні. Сам по собі факт введення України в порядок денний цієї найважливішої зустрічі глав держав і урядів ЄС говорить про те, що до ситуації на східних кордонах Євросоюзу (а також на східних кордонах самої України) в європейських столицях ставляться з особливою серйозністю.

Обговорення всередині Ради ґрунтувалися на робочих матеріалах двох зустрічей, які пройшли в Брюсселі на початку тижня: Ради міністрів закордонних справ ЄС та першої Ради Асоціації ЄС-Україна, на яку приїхав прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

В офіційних висновках Ради ЄС закріплені основні позиції всіх країн-членів по відношенню до ситуації в Україні, у тому числі: підтримка нового уряду в його намірі проводити політичні та економічні реформи, готовність продовжити підтримувати реформи макро-фінансуванням і надавати гуманітарну допомогу.

На жаль, «готовність» надати додаткову фінансову підтримку ще не означає, що ЄС знайде кошти для порятунку української економіки. За розрахунками МВФ, для зведення державного бюджету у наступному році Києву знадобляться додатково 15 мільярдів євро. Крім того, у Брюсселі існує глибока заклопотаність високим рівнем корупції в Україні, який знижує ефективність будь-якої зовнішньої допомоги та гальмує проведення реформ.

Голова Ради ЄС Дональд Туск звертає увагу європейських лідерів на необхідність виробити чітку політику по відношенню до Росії. На прес-конференції після засідання Ради Туск сказав: «Сьогодні нашою стратегічною проблемою є Росія, а не Україна», натякнувши на те, що Євросоюз повинен прийняти більш активну позицію щодо загроз безпеці, які походять з Росії.

Насправді, одним з результатів тривалих переговорів у Раді стали нові санкції відносно анексованого Росією Криму. Санкції стосуються: інвестицій, послуг і торгівлі з Кримом і Севастополем, тобто тепер надання туристичних послуг на півострові, а також експорт товарів, вироблених в ЄС для транспортної, телекомунікаційної та енергетичної галузей – заборонені.

Круїзним пароплавам з ЄС заборонено зупинятися у портах Криму. «З 20 грудня інвестиції у Крим чи Севастополь будуть незаконними. Європейські компанії, а також ті компанії, що базуються в ЄС не зможуть більше купувати нерухомість, або організації в Криму, фінансувати кримські компанії, або надавати відповідні послуги», — повідомили в Раді ЄС.

Важливо відзначити, що термін дії пакетів санкцій ЄС закінчується в березні і в липні наступного року. Їх продовження може бути затверджене одноголосно всіма країнами-членами Євросоюзу, однак в умовах різкого ослаблення російської економіки багато європейських держав можуть переглянути свою позицію.

Дар’я Гончарова, Брюссель

Запись опубликована в рубрике В Україні, Новини. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Оставьте комментарий