Україна: забута матір винахідників

«Винахідництво померло разом з Радянським Союзом», «українська наука нічого не створює» — як часто ми чуємо і читаємо подібні фрази. Але автори цих тез абсолютно нічого не знають про українську науку! Українці створювали і до цього дня створюють дивовижні технології, роблять відкриття в усіх сферах науки: від геодезії до медицини, від військової техніки до комп’ютерних технологій. Наша земля щедра на таланти. Навіть батько радянської космонавтики, конструктор Корольов – родом з Житомира!

Отже, до вашої уваги найбільш відомі українські відкриття!

1853 рік, Львів.

Працівники аптеки «Під золотою зіркою», яка знаходилася на вулиці Коперника, отримали завдання від свого шефа – здобути з нафти спирт. Проте Лукасевича і Зега чекала скрутна невдача, тому що замість спирту вийшов гас! Так було винайдено найбезпечніший і найбільш раціональний спосіб крекінгу нафти. Винахід було застосовано вже у липні того ж року: гас, виготовлений на Коперника, використали в одній з міських лікарень, щоб робити термінові операції не лише в денний, але і в нічний час.

1881 рік, Тернопіль.

Український фізик Іван Пулюй працював з багатьма відомими фізиками, враховуючи і Нікола Теслу. Швидше за все, саме спільні досліди з Теслою навели його на розгадку Х-променів (пізніше їх назвуть рентгенівськими). Саме Пулюй сконструював прообраз сучасного рентгенівського апарату – трубку Пулюя, яка була здатна генерувати Х-промені. Саме він зробив і перший у світі рентгенівський знімок людини. Для випробування трубки зробив фото руки своєї доньки зі затиснутою в ній шпилькою. Рентгенограми внутрішніх органів, які пізніше зробив Пулюй, були настільки чіткими, що дозволяли визначити причину захворювання пацієнтів.

1931 рік, Київ.

Авіаконструктор Ігор Сікорський розробив і запатентував «дідуся» сучасного гвинтокрила. На його схемах було судно з двома пропелерами – на даху і на хвості, як і у сучасної машини. Вже у 1939 році у повітря піднявся експериментальний гелікоптер VS — 300, яким винахідник керував власноруч. Потужність літального апарату складала 65 кінських сил. А у 1941 році у США успішно пройшла презентація першого у світі гвинтокрила-амфібії на поплавцевому шасі. Амфібія була створена на базі машини Сікорського.

1932 рік, Харків

Систему індексів, яку створили українські поштовики, сьогодні використовують у більшості країн світу. Саме харків’яни першими придумали спеціальний поштовий індекс для сортування листів. Маркування було від 1 до 10. Пізніше індекси змінили формат на «число-буква-число» (11У5). Буква «У» в середині індексу означала «Україна», перше число вказувало на місто, останнє – на район.

Не зупинився потік винаходів і в роки Незалежності. Сьогодні в Укрпатенті все частіше зустрічаються винаходи у сферах, які зараз у центрі уваги – це біотехнологія, екологія, електроніка, маркетинг. Але не завжди винаходи оцінюють належним чином. Наприклад, у Донецьку придумали апарат, що вирізує з льоду різноманітні фігури. Коли крижинки тануть, в склянці з’являється логотип фірми. Підприємці новий вид реклами не оцінили – замовлень досі майже не поступало.

А у 2012 році українські студенти потрапили у «яблучко». Їх проект «EnableTalk» узяв перше місце у конкурсі Microsoft Imagine Cup. Студенти винайшли технологію, що дозволяє здійснювати ефективний та якісний переклад з мови жестів на звичайну звукову мову за допомогою спеціального додатка для смартфону і підключених до нього чутливих рукавичок. Постійним джерелом живлення для пристрою було запропоновано зробити сонячні батареї.  У світі, де існують близько двадцяти мільйонів німих людей, такий винахід просто зобов’язаний зробити життя кращим! Та й вартість порівняно невисока – не більше $75 за пристрій, що набагато дешевше, ніж існуючі прототипи.

2002 рік, Полтава.

Хірургічний шов-блискавка звучить, як витяг з фантастичної повісті. Винахід Віталія Запеки дозволяє не знімати шви після операції, щоб потім знову їх накласти на теж місце після наступної, цю проблему вирішує пластикова блискавка. Ні гною, ні шрамів, ні голок, ні перев’язок, ні швів. Крім того, значно скорочується час проведення операції. Сама блискавка до тіла клеїться за допомогою схожої на пластир клейкої перфорованої плівки, щоб шкіра могла дихати у місці кріплення. Кровотечу такий шов зупиняє за лічені секунди, що робить його незамінним елементом ще і в автомобільній аптечці. Розробку шва молодий інженер розпочав ще у 1992 році після того, як хірург накладав йому шов на живіт без анестезії. Тривалі експерименти призвели до появи нових видів блискавок для різних ситуацій: для планових операцій, для позапланових, з дренажем або без. На жаль, українські банки відмовлялися давати винахідникові кредит на клінічні випробування з довгостроковим поверненням засобів, тому він звернувся за кордон – революційною ідеєю зацікавилися 24 країни.

2005 рік, Севастополь.

Кандидати біологічних наук Ганна Пиркова і Людмила Ладигіна винайшли спосіб вирощувати у Чорному морі велетенські устриці, що зазвичай живуть виключно тільки у Тихому океані. Спосіб вже використовується на новостворених фермах.

2006 рік, Харків

Наперстки для комп’ютера авторства Георгія Дернового посіли 1 місце на конкурсі винаходів Philips. Дві ідентичні конструкції, які надіваються на великі пальці рук, замінюючи звичну клавіатуру і мишку.  Винаходом може користуватися наосліп навіть недосвідчений користувач, він підходить для друку, пошуку інформації і навіть для ігор. Проте великого майбутнього наперстків досі так і не сталося.

Це лише крихітна частина винаходів, що народилися на українській землі! Харків’янин Анатолій Малихін винайшов спосіб аналізувати склад крові без крові! Електронні датчики фіксуються на животі і шиї пацієнта, вони аналізують його тіло, видаючи більше сотні показників здоров’я. Сьогодні цей апарат вже встановлено в усіх «швидких» Китаю, Чехії, Угорщини і ОАЕ. У свою чергу, доктор медичних наук Євгеній Суслов навчився діагностувати рак у пацієнта за дослідженнями слини – дешево і безболісно, а результат можна отримати всього через декілька годин.

Багаторівнева яйцеподібна теплиця «Супер климатрон» авторства колишнього співробітника СБУ Миколи Бельдія займає 2 га й здатна весь рік забезпечувати населення свіжим урожаєм в об’ємах, які б могли дати 100 га орної землі.

А ще, Україна – Батьківщина першого у світі еко телевізора. Його творець Микола Осауленко зміг сконструювати прилад з ультра низькою інтенсивністю шкідливого випромінювання. Зараз учений працює над новою моделлю – цього разу еко  телевізор буде не лише екологічним, але й економічним. Планується, що прилад споживатиме всього 6 ват енергії, а коштуватиме, завдяки особливим матеріалам «нутрощів», менше своїх застарілих побратимів.

За патентування винаходу, що пройшов експертизу у фахівців Укрпатента, держава бере з автора 300 грн. Окрім реєстрації інтелектуальної власності, держдепартамент пропонує винахідникам послуги електронної біржі — «фабрики ідей». На цьому порталі можна розповісти про свій винахід і таким чином знайти інвестора. Але поки що велика частина винаходів все ж продається за кордон. Іноземні інвестори швидше підписують контракти і легше бачать в «божевільній» ідеї божевільні суми майбутнього прибутку і якісні поліпшення людського життя. В Україні ж все псує важка на підйом бюрократична машина. Але, можливо, ситуація скоро змінитися на краще?

Запись опубликована в рубрике В Україні, Новини. Добавьте в закладки постоянную ссылку.

Оставьте комментарий